Lapsille

Numerot

Opettele yhdessä kapsen kanssa kuinka monta asiaa on kuvassa.
Laske vaikka kuvassa olevat jalkapallot ääneen ja kysy mikä numero on kuvassa.
Tai kysy kuinka monta appelsiinia on kuvassa.
Voit myös tulostaa kuvat ja käyttää niitä kuvakortteina numeroiden opiskelussa.

1 - yksi
2 - kaksi
3 - kolme
4 - neljä
5 - viisi
6 - kuusi
7 - seitsemän
8 - kahdeksan
9 - yhdeksän

Aakkoset

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ

Muotoja

Kolmio
Neliö
Sydän


lapsi


Linkkejä:

HopLop Koko perheen sisäseikkailupuisto ja seikkailupuisto. Pomppulinnoja, liukumäkiä, pallomeri tai vaikkapa teemalla varustettu syntymäpäiväjuhla lapsille.

Perhekerhon lasten sivulta löydät pelejä, tulostettavia tehtäviä ja muuta hauskaa puuhaa lapsille.

Mini More Lastenvaatteita netissä. Lastenvaatemyymälä Lahdessa tarjoaa mm pienille morsiuspukuja, juhlavaatteita ja arkivaatteita tyttöjen ja poikien makuun.

Tykkimäen huvipuisto tarjoaa paikanpäällä viihdettä lapsille, mutta sivustosta löytyy myös musiikkivideo ja puuhakota, jossa on erilaisia pelejä askarreltavaa.

Papunet lapsille Palapelejä, tehtäviä, tarinoita lasten makuun.

Dmoz lapsille Lapsiystävällinen hakemisto, jossa ei ole aikuisille tarkoitettuja linkkejä lainkaan. Pelejä, tehtäviä, opiskelua, harrastuksia tai vaikkapa Aku Ankan sivustot löytyvät täältä.

Mauri Kunnas Pelejä, animaatioita, kortteja, värityskuvia, askartelutehtäviä, taustakuvia sekä tietysti tietoa Kunnaksen tunnetuista lastenkirjoista.

Pikkukakkonen TV:n legendaarinen lastenohjelman sivu sisältää ajanvietettä ja hauskaa puuhaa lapsille.


Lasten suusta:

- syökö valas oikeasti hampurilaisia?
- hmmm... kyllä se syö, jos sillä on oikein kova nälkä!

Jos haluaa ettei aika kulu ollenkaan, voi mennä kauneushoitolaan.

Jos lehmälle antaa suklaata, niin tuleeko siitä kaakaota?

Jos opetkin kävis töissä, niin lapsilla ei olisi mitään paikkaa mihin mennä.

Mitä tehdä lasten kanssa?

Pienten lasten kanssa tuntuu joskus, että mielikuvitus loppuu eikä jaksa keksiä uutta mielekästä puuhaa. Pienten kanssa kannattaa kuitenkin muistaa, että lapset eivät välttämättä odota jotain uutta ja opettavaista koko ajan. Kirjaston lastenosastolla voi käydä aika ajoin katsomassa josko lapsi kiinnostuisi jostain uudesta kirjasta. Kirjastossa voi myös yhdessä lueskella tai selailla kuvakirjoja ihan vaan ajankuluksi.

Jos on tapana käydä aina kodin lähellä sijaitsevalla leikkikentällä leikkimässä, niin voi etsiä jonkun toisen leikkikentän välillä. Vaikka aikuisen näkökulmasta katsoen toinen leikkikenttä on ihan samanlainen, antaa uuden paikan tutkiminen lapselle löytämisen riemua.

2 - 3 vuotias saattaa olla aivan innoissaan, kun sadepäivänä menee isoon ostoskeskukseen tutkimaan mitä erilaisia kauppoja sieltä löytyy. Liukuportaat ja isot hissit, joissa lapsi saattaa itsekin ylettää painamaan nappia, kiinnostavat monia lapsia. Ja tietysti jonkinlainen lelukauppa kiinnostaa varmasti. Monissa lelukaupoissa on myös leluja, joita lapset voivat itse kokeilla. Lapsen kanssa kannattaa jo ennen kauppaan menoa sopia, että aina ei voida ostaa leluja. Tai sitten voi sopia, että ihan joku alle 2 euron pikkuauto voidaan ostaa.

Entäpä sisäleikkipuisto, huvipuisto, Heureka tai jokin muu näyttely? Jos omalta paikkakunnalta ei löydy, niin onko lähikaupungissa joku kohde? Autolla tai junalla lähimpään kaupunkiin ja pääsymaksu sisäleikkipuistoon ei ole ylivoimainen kustannus pienelläkään budjetilla ajoittain.

Lasten kanssa ei tarvitse aina keksiä jotain ihmeellistä lastenpuuhaa. Kiireetön kaupassa käynti lapsen rytmiin sovittaen tarjoaa hieman ajankulua. Leipomispäivän suunnittelu yhdessä lapsen kanssa antaa opettavaista ja mielekästä tekemistä. Esimerkiksi helppo ja suhteellisen nopeasti valmistettava rahkapiirakka yhdessä lapsen kanssa tehtynä palkitsee koko perheen herkullisella jälkiruualla. Jos vaikka tarvittavaa rahkaa ja murotaikinaa ei löydy kotoa, voi ne käydä lähikaupasta hakemassa lapsen kanssa.

Löytyykö läheltä uimahalli? Monessa uimahallissa on omia lastenosastoja, joissa voi käydä lapsen kanssa polskimassa. Uimataito ei ole vaatimus uimahallissa käyntiin. Pienikin lapsi viihtyy vedessä, myös vauvauinteja järjestetään. Joissakin paikoissa on mahdollisuus saada myös valokuvia sukelluksesta vedenpinnan alla.

Tietokoneella voi myös tutkia ja katsella kuvia lapsen kanssa. Esimerkiksi Googlen kuvahakuun voi kirjoittaa tavaroiden, hedelmien, marjojen, eläimien jne nimiä ja kertoa lapselle mitä löytyneissä kuvissa on. Erityisen hyvää puuhaa lapsille, jotka opettelevat lukemaan ja kirjoittamaan. Kun sana on oikein kirjoitettu hakuun, tietää lapsi heti oikeiden kuvien ilmestyessä että kirjoitus onnistui oikein.

Sisäpuuhaa kotona

Vesivärit, väriliidut ja sormivärit toimivat sadepäivänä tai vaikkapa iltapuuhaksi. Kaikki mainitut ovat kehittäviä, edullisia ja lapset ei sotke koko asuntoa, kunhan muistetaan laittaa piirrosvälineet takaisin laatikkoon siinä vaiheessa, kun piirtäminen pödän ääressä ei enää kiinnosta. Erittäin edullisia ovat myös erilaiset leimasimet, joista löytyy kirjaimia ja eläinhahmoja. Mikäli leimasimet löytyvät, mutta muste on kuivunut, voi lapsiystävällisen värin tehdä vaikka mustikoista tai leivontaan käytettävistä elintarvikeväreistä.

Pienelle lapselle sopii myös esimerkiksi laatikkoauton tekeminen ja sillä ajelu. Auto tehdään pahvilaatikosta siten, että lapsi pystyy seisomaan laatikon sisällä ja voi kannattaa laatikkoa ilmassa reunoista kiinni pitäen. Laatikon kylkeen voi liimata pahvista tai paperista tehdyt pyörät. Samoin voi leikata sivuihin reiät, jotka toimivat ovenkahvoina ja niistä voi kannattaa laatikkoa ilmassa ajelun aikana. WC- tai talouspaperirullasta voi tökätä laatikon perään pakoputken.
xsv-palvelin