Internet hakemisto

Hyödyllinen mainoskanava, vedätys vai huijaus

Tässä varoitus joistakin hakemistohuijauksista, joita tuntuu olevan liikkeellä niin postitse kuin puhelimitsekin. Sähköpostilla levitetyt katoaa kovin herkästi roskapostisuodatuksessa. Muutama hyödyllinenkin on toki olemassa.VAROITUS:

WorldWideWeb Register

huijauskirje

Suomeenkin on saapunut lähinnä yrityksille englanninkielisiä Internet-osoitteiden "päivityspyyntöjä", jotka ovat pienen ja pitkän tekstin mukaisesti tilauksia hakemistopalveluista ja CD-levyistä yhteensä 2631 euron arvosta. (877 x 3 euroa). Tämä on valelaskuihin (laskun näköinen mainoskirje) verrattavissa oleva vähintäänkin markkinointilakeja rikkova huijaus.

Useiden Internet-asiantuntijoiden mukaan tarjotut hakemistolistaukset CD-levyineen ovat arvottomia. Espanjalaisella yrityksellä ei ole mitään tekemistä Internet-osoitteiden tietojen ylläpidon kanssa missään virallisessa rekisterissä. Koko tarjottu palvelu perustuu todella harhaanjohtaviin massoittain eri maihin postitettaviin mainoksiin.

Suomalaisiin yrityksiin tätä kirjettä on saapunut ainakin helmikuussa 2008.

Ruotsalaisen tekemä huijausvaroitus: http://tlab.org/index.php?page=worldwideweb-register-scam-bluff-by-guia-telefax-anuario-profesional
Ausraliasta varoitus: http://sound.westhost.com/sss/scam.htm#s50
Toinen austalialainen: http://www.sunburnt.com.au/news/scam-alert-worldwideweb-register
Irlantilaisten varoitus: http://newsweaver.ie/sligoeic/e_article000472360.cfm
Hollantilasten varoitus: http://webwereld.nl/articles/48277/rechtszaak
Turkkilaisiakin ovat vaivanneet: https://www.nic.tr/announcebox.php?lang=TR_LANG&ann_id=484VAROITUS:

Puhelinmyyjät

puhelin

Joitakin raportteja on olemassa myyjistä, jotka tarjoavat hakemisto listausta vaikkapa "Suomen Yritykset"-hakemistossa ( HUOM! Nimi voi olla joku vastaava, tämä ei ole viittaus mihinkään tiettyyn toimivaan hakemistoon. ) Myyjä saattaa käydä huolella läpi yrityksen tiedot ja lopuksi toteaa, että nämä tiedot maksavat vaikkapa 180 euroa puoleksi vuodeksi. Myyjän puheista saattaa jäädä myös käsitys, että yrityksen tiedot on jo aikaisemmin julkaistu, tässä vaan tarkistetaan, että tiedot uudelle jaksolle on ajantasalla.

Sinänsä saattaa olla totta, että johonkin hakemistoon yrityksen tiedot tuolla rahalla saa. Mutta pienoinen haittapuoli saattaa olla, että kyseinen hakemisto ei ehkä olekaan tunnettu ja käytetty. Asiakas siis ei oikeastaan saa kontakteja, eli vastinetta rahalla juuri ollenkaan.

Lisäksi kun vertaa, että useisiin suomalaisiinkin yrityshakemistoihin saa yrityksen perustiedot automaattisesti (mitä ilmeisemmin hakemistojen ylläpitäjät hakevat tiedot kaupparekisterin tietojärjestelmästä ja/tai muista vastaavista lähteistä) ja ihan ilmaiseksi, on 360 euroa (2 x 180) vuodessa hukkaan heitettyä rahaa.

Varoitus: Jos et tiedä tarkkaan mitä sinulle tarjotaan, älä osta tai tilaa mitään hakemistolistauksia tai Internet-mainoksia puhelinmyyjältä. Tilaisitko lehdenmyyjältä lehden, jonka nimeä, hintaa ja sisältöä et tiedä?

TV-uutissa esiintyneestä Directasta:
Directa 020300200 -hakemistosta löytyy tietoa ainakin näistä blogeista:

Directa 2

Directa ja 020300200

Sen verran on tullut lisää tietoa ja kirjoituksia, että laitetaan oikein oma Directa-sivu.

Hyödyllinen hakemisto:

Dmoz - ODP - Open Directory Project

dmoz

Ensinnäkin tamä hakemisto on ilmainen. Toiseksi se väittää olevansa maailman suurin ihmisten ylläpitämä hakemisto. Kukaan ei ole vielä pystynyt osoittamaan väitettä vääräksi.

Jopa Google kehoittaa web-sivustojensa näkyvyydestä kiinnostuineita lähettämään linkkiehdotuksen tähän hakemistoon.
( http://www.google.fi/support/webmasters/bin/answer.py?answer=35769 )

"Verkkovastaavan ohjeet
Lähetä sivustosi hakemistoihin, kuten Open Directory Project ja Yahoo!, sekä muihin alakohtaisiin asiantuntijasivustoihin."
(Yahoon hakemisto jää tässä vaiheessa ilman suosituksia 299 dollarin vuosimaksun takia. Jotkin ei-kaupalliset listaukset voivat päästä ilmaiseksi hakemistoon.)

Suomalaisia ehkäpä eniten kiinnostava alue on World/Suomi ( http://www.dmoz.org/World/Suomi/ ). Ja tietty itse Google-hakemistohan on ODP:n dataa käyttävä hakemisto.
( Google-hakemisto: http://www.google.fi/dirhp )


Web-tilan tarjoaa xsv-palvelin